Menu

Справяне със страничните ефекти

Когато лечението ви приключи, вашият лъчетерапевт ще изпрати подробен доклад на лекаря, който следи заболяването ви. С него трябва да уговорите датите на прегледите за проследяване.

Вашият лъчетерапевт също ще ви запише часове за проследяване. Важно е да присъствате на тези срещи. Лъчетерапията може да оказва влияние седмици или месеци след края на процедурите. Важно е да информирате както вашия онколог, така и вашия лъчетерапевт за всички симптоми или притеснения, които може да имате след края на лечението.

Страничните ефекти от лъчетерапията може да продължат седмици или месеци след края на лечението. Важно е да информирате както вашия онколог, така и вашия лъчетерапевт за всички симптоми или притеснения, които може да имате след края на лечението.

Целта на лъчетерапията е да унищожи раковите клетки, но в процеса на лечение тя може да увреди или унищожи и нормални клетки. Това може да причини някои странични ефекти. Вашият лъчетерапевт ще ви обясни всички възможни нежелани реакции, преди да започне лечението ви.
Ранните или остри странични ефекти от лъчетерапията могат да бъдат лекувани и обикновено изчезват до няколко седмици след края на лечението. Умора, загуба на апетит и дразнене на кожата са примери за остри странични ефекти.
Късните или дългосрочни странични ефекти могат да се развият след месеци или години и могат да бъдат постоянни. Например, високите дози облъчване могат да доведат до постоянна загуба на косата и увреждане на кожата в зоната на лечението.
Винаги информирайте вашия лекарски екип за всички симптоми или странични ефекти, които имате.

Препоръчителни грижи за кожата по време на лъчетерапия
Кожните реакции са често срещани по време на лъчетерапия. Следвайте тези препоръки за грижа за кожата, докато се подлагате на лъчетерапия.
• Измивайте кожата в третираната зона веднъж дневно с топла вода и с овлажняващ сапун без аромат. Бъдете внимателни. Не търкайте.
• Подсушавайте кожата с леки потупващи движения.
• Използвайте овлажняващ крем 2 до 3 пъти дневно (сутрин, на обед и преди лягане).
• Не нанасяйте нищо друго върху кожата в зоната на облъчване, например, лосион за след бръснене, парфюм или грим.
• Използвайте само електрическа самобръсначка в зоната на облъчване.
• Носете свободни дрехи, за да избегнете търкания или пристягане в зоната на облъчване.
• Носете дрехи от меки материи като памук.
• Защитавайте кожата си от слънцето.
• Носете шапка с широка периферия.
• Нанасяйте слънцезащитен крем върху кожата, преди да излезете навън.


Хранене
По време на лъчетерапията апетитът ви може да се промени. Много е важно да се храните добре, за да ограничите страничните ефекти от облъчванията. Яжте калорични храни, богати на протеини, за да поддържате теглото и енергията си. Консултирайте се с вашия лекар или медицинска сестра, преди да започнете да вземате витамини или други добавки.

Умора
Нормално е да се чувствате уморени по време на лъчетерапията. Липсата на енергия може да е страничен ефект от лечението. Вашето тяло работи много усилено, за да се лекува и да се възстановява. Трябва добре да се наспивате. Говорете с вашия лекар или медицинска сестра, ако се чувствате изтощени.
Ако работите на пълен работен ден, може да се наложи да намалите часовете на работа или да вършите част от работата ви в домашни условия. Помолете членовете на вашето семейство и приятелите ви да ви помагат с ежедневните задачи.
Понякога леки упражнения, като например разходки, могат да намалят умората ви. Консултирайте се с вашия лекар или медицинска сестра за подходяща програма за физическа активност.


Загуба на коса
Лъчетерапията може да доведе до загуба на коса или окосмяване (алопеция) в облъчваната зона на тялото. При много от пациентите косата или окосмяването порастват отново няколко месеца след края на лечението. Новата коса или окосмяване може да е с различен цвят и текстура на косъма. Дали косата или окосмяването ще пораснат отново, зависи от вида и дозата на облъчване, както и колко голяма част от тялото се облъчва.


Сексуална активност
Можете да бъдете сексуално активни по време на лъчетерапия, но трябва да използвате надежден метод за контрацепция. Ако сте мъж, трябва да предпазвате вашата партньорка от забременяване.
Умората може да намали вашия интерес и желание за сексуално общуване. Това е временно и ще отмине след края на терапията.

Запитване

Вашият Email 
Предмет 
Запитване 
Моля въведете следните символи: qfamspdb Предпазва от SPAM!
    

Адресна информация

София, 1408

ул. Нишава № 121

help@onconavigator.info

0885 906-376