Menu

Болката

Болката е неприятно усещане с различна степен на сила. При пациентите с онкологично заболяване болката обикновено е предизвикана от прякото въздействие на тумора върху тъканите, костите или нервите. Лъчетерапията и химиотерапията също могат да предизвикат болка. Тревожността и делириумът понякога засилват усещането за болка. При пациенти с напреднал стадий на рак за болката се използват опиати.
Ако болката не се контролира правилно, тя може да попречи на:
- всекидневните дейности и работата;
- съня;
- апетита;
- времето, прекарано с приятели и роднини.

Ако болката се контролира правилно, вие можете:
- да сте активни;
- да спите по-добре;
- да се наслаждавате на храната;
- да общувате с вашите приятели и семейство.

Видове болка
- Соматичната болка (в костите и меките тъкани) обикновено е добре локализирана, тежка, тъпа, пулсираща или спазматична. Може да е постоянна или да се появява от време на време. Натискът с ръка върху засегнатата част може да предизвика болка или да засили вече съществуващата.
- Висцералната болка (в органите) е постоянна, дълбока, притискаща или спазматична и обикновено обхваща голяма част от тялото. Може да се усеща в части на тялото, които не са в непосредствена близост до болния орган.
- Невропатичната болка (в нервите) е тежка, често описвана като постоянна и пареща болка, която се разпространява или остра болка, която идва на пристъпи.

Контрол на болката
Най-подходящите начини за облекчаване на болката са индивидуални. Тези начини често могат да бъдат преразглеждани, за да се осигури най-добрия начин за контролирането ѝ.
- Опиатите, като морфина, са необходими за контролиране на болката при повечето пациенти.
- Ако болката е по-поносима, тя може да бъде контролирана с по-леки опиати, като хидрокодон.
- Вашият лекар може да добави други лекарства, които да помогнат за контролирането на болката. Това може да са противовъзпалителни лекарства, антидепресанти, антиконвулсанти или кортикостероиди.
- Болкоуспокояващите лекарства може да се приемат през устата, ако това е възможно. Ако това е невъзможно, лекарствата може да се приемат през ректума (чрез супозитории), чрез инфузионно вливане (интравенозна инфузия) или подкожно.
- В много редки случаи за контролиране на болката е нужна анестезия или епидурална упойка.
Вашият лекар или медицинска сестра може да препоръчат нелекарствени процедури, които допълнително да успокоят болката. Семейството ви може да ви помогне при тяхното изпълнение. Те ще засилят действието на лекарствата и ще облекчат другите симптоми, но те не са заместител на вашата лекарствена терапия.
- Упражнения за дишане и релаксация;
- Масаж;
- Музикална терапия;
- Развлечения;
- Затоплящи възглавнички и охлаждащи торбички;
- Почивка/Обездвижване.

Странични ефекти на опиатите
Всички опиати могат да причинят странични ефекти, но не всички пациенти получават странични ефекти. Повечето се проявяват през първите дни на терапията и постепенно изчезват. Някои от тях са:
Запек
- Повечето пациенти на опиати имат запек. Лекарят ви ще назначи режим за прочистване на червата, който ще трябва да спазвате внимателно след изписването ви.

Гадене и повръщане
- Обикновено се появяват през първите няколко дни след приемане на болкоуспокоителите. Уведомете лекаря и сестрите. Те ще ви дадат лекарство против гадене и повръщане.

Сънливост през първите няколко дни
- При повечето пациенти сънливостта отминава след първите един до три дни. Говорете с вашия лекар или медицинска сестра, ако това представлява проблем за вас.

Забавено дишане
- Това рядко усложнение се получава, когато започнете да приемате ново болкоуспокоително. Лекарят ви ще намали дозата или, в редки случаи, ще спре лекарството за известно време.

Могат да настъпят сериозни усложнения като халюцинации (виждане на несъществуващи неща), мускулни спазми, объркване и делириум.
- Това обикновено се случва на пациенти, които са приемали дадено болкоуспокоително лекарство за по-дълъг период от време. Предполага се, че тези усложнения се дължат на определен продукт в лекарствата. Лекарят ще ви предпише друго лекарство.
- Когато тумор оказва натиск върху нервите или други части на тялото, в някои случаи, оперативната намеса с цел премахване на тумора може да облекчи болката.
Ако имате такива странични ефекти, уведомете незабавно вашия лекар или медицинска сестра.

Опасения
Някои пациенти изпитват болка, която не може да бъде облекчена чрез лекарства. В тези случаи следните методи могат да се приложат, за да се намали болката:
Лъчетерапия
- Тя намалява болката като смалява тумора. При някои пациенти е достатъчно само едно облъчване.

Блокиране на нерв/имплантиране на помпи
- Временното или постоянно блокиране на нерв може да помогне за облекчаването на някои болезнени състояния. Има и имплантиращи се болкоуспокояващи помпи, които могат да бъдат от полза в някои случаи.

Операция
- Когато тумор оказва натиск върху нерв или друга част на тялото, в избрани случаи, за облекчаване на болката се налага оперативна намеса, която да премахне целия тумор или част от него.

Притеснения:
„Мога да приемам лекарства и да се подлагам на други процедури, само когато наистина изпитвам болка.”
Не трябва да чакате болката да стане мъчителна, преди да вземете лекарство. Умерената болка се контролира по-лесно от нетърпимата. Трябва да взимате болкоуспокояващото си редовно (ако усещате болка в по-голямата част от времето) и според инструкциите на лекуващия ви лекар. Това обикновено означава, че трябва да го приемате в точно определени часове, дори когато не изпитвате болка. Може да използвате и други методи, като релаксиране, дихателни упражнения и затоплящи/охлаждащи торбички, колкото често искате.


„Ще се пристрастя към болкоуспокояващите”
Изследванията показват, че пристрастяването към болкоуспокояващи при пациенти с онкологично заболяване е много рядко. Не забравяйте, важно е редовно да приемате болкоуспокояващи, за да контролирате болката.

„Ако взема много лекарства сега, ще спрат да ми действат, а може да ми потрябват по-късно.”
Лекарствата няма да спрат да действат, но понякога тялото може да свикне с тях. При лечението на рак това рядко е проблем, защото количеството на лекарствата може да се регулира или да бъдат приложени други лекарства. Раковата болка може да се контролира, затова не се отказвайте от това облекчение.

„Ако се оплаквам прекалено много, не съм добър пациент.”
Контролирането на болката е важна част от вашето лечение. Съобщавайте на лекарите и медицинските сестри, когато усетите болка, когато тя се увеличи или когато болкоуспокояващото, което приемате, не ви помага. Те ще ви помогнат да контролирате болката.

Запитване

Вашият Email 
Предмет 
Запитване 
Моля въведете следните символи: fkspnwbv Предпазва от SPAM!
    

Адресна информация

София, 1408

ул. Нишава № 121

help@onconavigator.info

0885 906-376