Menu

Хормоните играят жизненоважна роля в развитието на рак на гърдата.

  Изследване на Университета по медицина и здравни науки в Ирландия предоставя по -добра представа за ролята, която хормоните играят за развитието на рака на гърcancer cellsдата. Новите открития биха могли да подобрят лечението на рак на гърдата, като подпомогнат клиницистите при оптимизиране на индивидуалните грижи за пациентите и подобряване на общата преживяемост на пациентите.

Изследването, озаглавено „Стероидни лиганди, забравените тригери на действие на ядрените рецептори; Последици за придобитата резистентност към ендокринната терапия“, е публикувано в Clinical Cancer Research.

Доказано е, че хормонът естроген влияе върху развитието на рак на гърдата и има сериозни доказателства, че други хормони като андрогените също могат да играят роля.

 

Прочети още

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Пробив в ранната диагностика на мозъчните тумори

 Ранната диагностmozyk.tumorика на мозъчните тумори бележи още една успешна стъпка напред чрез представяне на иновативна технология за извършване на тестове на фирма Dxcover и универстета Strathclyde. Представента технология Dxcover течна биопсия, е ефективна дори в по -ранните стадии на рака и чрез използване на много малка част от тумора за диагностика.

 Според Cancer Research UK всяка година 12 000 души във Великобритания са диагностицирани с мозъчни тумори, а едва 12% преживяват пет години след поставянето на диагнозата.

По -ранното откриване, когато туморът е по -малък, намалява вредата от операция и страничните ефекти от лечението, така че хората могат да живеят по - добре, по -дълго. Чрез откриване на изключително малки тумори, това изследване предоставя доказателства, че диагностичният тест на Dxcover може да окаже значително влияние при съкращаването на времето от появата на симптомите до диагностицирането на пациентите, подпомагайки лекарите при вземането на решения за лечение.

Изследването е публикувано в списанието Cancers.

Списанието потвърждава теста на Dxcover , чрез който се диагностицира мозъчни тумори като ефективен при идентифицирането на малки глиоми. Проучване, което включва 177 пациенти с различни размери на мозъчни тумори, предоставящи кръвни проби за анализ чрез Dxcover показва, че чрез този тест биват диагностицирани и открити малки тумори с размер от 0.2 cm3
Пробите са били подложени на спектроскопски анализ под инфрачервена светлина и обработени с помощта на специален софтуер.

Високоефективните тестове за ранна диагностика на Dxcover могат да доведат до революция в диагностиката на рака, потенциално да спасят живота на пациенти, които могат да бъдат лекувани по - ефективно в ранните стадии на болестта.

От компанията възнамеряват да работят по разработване тестове за всички видове рак.

Източнк: medicalxpress.com

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Изследване оценява ефектът на физическите упражнения върху развитието на раковите клетки

Ново изexercise 1следване, представено на Годишната конференция на британското дружество по физиология през 2021, показва, че молекули, освободени в кръвта по време на тренировка (като малки протеини), могат да действат директно върху раковите клетки на червата, за да забавят растежа им.

Предишни изследвания показват, че редовната физическа активност намалява риска от развитие на рак на червата. Смята се, че това се случва главно, защото физическата активност може да помогне на хората да поддържат здравословно телесно тегло.

Това ново изследване показва, че физическата активност може да намали риска от рак на червата, дори ако тя не води до намаляване на теглото.

Това са предварителни констатации, но по-доброто разбиране на механизмите, свързващи физическата активност и риска от рак, ще помогне за разработването на най-ефективните програми от упражнения за предотвратяване на развитието на рак.

Това също може да помогне за разработването на лекарства, които могат да имитират някои от ползите от упражненията.

 

Освен това, това изследване в крайна сметка може да доведе до въвеждане на упражненията като част от стандартните грижи за хора с рак на червата и като част от скрининговите програми, което може да намали броя на хората, които развиват рак.

Изследването е направено на 16 мъже, при които е имало налице рискови фактори, свързани с начина на живот, за рразвитие на рак на червата (всички участници са били на 50 или повече години, с наднормено тегло или затлъстяване и не са тренирали редовно).
Изследователите са взели кръвни проби от участници преди и след 45 минути „колоездене на закрито с умерена интензивност, както и преди и след експеримент„ контрол “без упражнения.

Те оценяват дали упражненията променят концентрацията на специфични протеини в кръвта.

И накрая, изследователите те добавят серума от взетата проба към ракови клетки на червата в лаборатория и проследяват растежа на раковите клетки в продължение на 48 часа.

Основното ограничение на това изследване е, че раковите клетки са отгледани в строго контролирани лабораторни условия. По принцип туморите при хората са по-сложни и взаимодействат със заобикалящата ги среда, като околните кръвоносни съдове и имунните клетки. Това означава, че констатациите може да не се отнасят непременно за реални тумори - това е нещо, което изследователите ще изследват в бъдеще.

Сам Оранж, водещ автор на това изследване, казва: „Следвайки това изследване, искаме да разберем още няколко неща, включително кои конкретни молекули в кръвта са отговорни за намаляването на растежа на раковите клетки на червата и дали упражнения изпълнявани с висока интензивност има по-изразен ефект върху растежа на клетките на тумора, отколкото упражненията, изпълнявани при умерена интензивност“

Източник: Medicalexpress

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

Антибиотиците може да са новото оръжие за борба с меланома

 Някои cancer cellsантибиотици се оказват ефективни срещу форма на рак на кожата, известна като меланом. Изследователи от KU Leuven, Белгия, изследваха ефекта на тези антибиотици върху тумори при мишки. Техните открития са публикувани в Journal of Experimental Medicine.

Изследователи от KU Leuven може би са открили ново оръжие в борбата срещу меланом: антибиотици, насочени към източника на енергия на раковите клетки. Тези антибиотици използват уязвимост, която възниква в туморните клетки, когато се опитват да преживеят терапията на рака.
С развитието на рака някои клетки на меланома могат да спрат да се размножават, за да се „скрият“ от имунната система. Това са клетките, които имат потенциал да образуват нова туморна маса на по -късен етап. За да оцелеят при лечението на рак, тези неактивни клетки трябва да поддържат „източниците си на енергия“ (митохондриите) активни по всяко време.

Прочети още

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Добавянето на химиотерапия към имунотерапията подобрява преживяемостта при напреднал недребноклетъчен рак на белия дроб

Анализ на дlung cancer cells purpleанни от 8 клинични проучвания показа, че имунотерапията плюс химиотерапията подобряват преживяемостта, отколкото самостоятелното приложение на имунотерапия при пациенти с напреднал недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC).

Анализът беше представен от д-р Оладимеджи Акинборо от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) в Силвър Спринг, Мериленд, на годишната среща за 2021 г на Американското общество по клинична онкология (ASCO).

Сборният анализ включва данни от 8 рандомизирани контролирани проучвания, оценяващи само анти-PD-L1 имунотерапия, комбинации от химиотерапия и имунотерапия и само химиотерапия за лечение като първа линия при пациенти с напреднал недребноклетъчен рак на белия дроб. Проучванията са използвани в подкрепа на одобренията на FDA за различните видове лечение.

Анализът включва общо 2108 пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб, чиито резултати PD-L1 варират от 1% до 49%. В началото 51% от пациентите са били на възраст под 65 години, а 12% са били на възраст над 75 години.

Прочети още

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна