Menu

Химиотерапията при някои тумори може да е по-ефективна сутрин, отколкото вечер

chemotherapyГлиобластомът е агресивен вид рак и няма лечение. Пациентите преживяват средно 15 месеца след поставяне на диагнозата, като по-малко от 10% от пациентите преживяват повече от пет години. Докато изследователите търсят потенциални нови терапии чрез текущи клинични изследвания, ново проучване от Вашингтонския университет в Сейнт Луис предполага, че незначителна корекция на сегашното стандартно лечение - даване на химиотерапия сутрин, а не вечер - може да добави няколко месеца живот за пациентите.
Изследването е публикувано онлайн в списанието Neuro-Oncology Advances.

Прочети още

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Промяна във вкуса и обонянието при рак на простатата

blue ribbonИзследване показва, че при всеки шести мъж с рак на простата се наблюдава промяна във вкуса и обонянието
Всеки шести мъж с напреднал рак на простатата, има намалено обоняние и промяна на вкуса, симптоми, които може да предизвикат повишена тревожност сред пациентите, тъй като това е и страничен ефект от COVID-19, според изследователите от Tulane.
Изследване, публикувано в списанието Supportive Care in Cancer, казва, че намаленото обоняние и промяната във вкуса при някои пациенти с рак на простатата е свързано до голяма степен с понижен апетит и загуба на тегло.

Прочети още

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Колагенът играе защитна роля по време на развитието на рака на панкреаса

collagenПротивно на дългогодишните вярвания, колаген тип I, произведен от свързани с рака фибробласти, не подпомага развитието на рак, а вместо това играе защитна роля в контрола на прогресията на рака на панкреаса, съобщава ново проучване от учени от Департамента за изследване на рака към университета на щата Тексас. Това ново разбиране подкрепя нови терапевтични подходи, които подпомагат производството на колаген, вместо да го потискат.

Прочети още

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Приложението на по-ниска доза от медикамент - модулатор на естрогенния рецептор изглежда намалява риска от рак на гърдата

breast cancerДокато лекарството тамоксифен намалява риска от развитие на рак на гърдата и предотвратява рецидиви, страничните ефекти карат много жени да прекратят лечението си. Проучване с участието на изследователи от Karolinska Institutet в Стокхолм установява, че много по-ниска доза от стандартната води до добър ефект с по-малко нежелани реакции при жени, при които все още не е настъпила менопаузата. Изследването, публикувано в Journal of Clinical Oncology, може да играе значителна роля в лечението на рака.
Лекарството тамоксифен се използва повече от 40 години за намаляване на риска от рецидив при жени, лекувани от рак на гърдата. Също така е одобрено като профилактично средство за жени с наследствен по-висок риск от развитие рак на гърдата.

Прочети още

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Антибиотик, показва обещаващи резултати при лечението на една от агресивните разновидности на рака на кръвта

bloodЕдин от съществуващите видове рак на кръвта може да стане по-чувствителен към химиотерапията ако се използва антибиотик, който понастоящем се използва за лечение на диария, според ново изследване, публикувано на 24.02.2021 г. в Science Translational Medicine.
Финансирано от Cancer Research UK и Blood Cancer UK, изследването се стреми да се справи с определен тип остра миелоидна левкемия , която съдържа генетична промяна, известна като MLL, чрез изследване на произхода на болестта.

Прочети още

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна