Menu

Добавянето на химиотерапия към имунотерапията подобрява преживяемостта при напреднал недребноклетъчен рак на белия дроб

Анализ на дlung cancer cells purpleанни от 8 клинични проучвания показа, че имунотерапията плюс химиотерапията подобряват преживяемостта, отколкото самостоятелното приложение на имунотерапия при пациенти с напреднал недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC).

Анализът беше представен от д-р Оладимеджи Акинборо от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) в Силвър Спринг, Мериленд, на годишната среща за 2021 г на Американското общество по клинична онкология (ASCO).

Сборният анализ включва данни от 8 рандомизирани контролирани проучвания, оценяващи само анти-PD-L1 имунотерапия, комбинации от химиотерапия и имунотерапия и само химиотерапия за лечение като първа линия при пациенти с напреднал недребноклетъчен рак на белия дроб. Проучванията са използвани в подкрепа на одобренията на FDA за различните видове лечение.

Анализът включва общо 2108 пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб, чиито резултати PD-L1 варират от 1% до 49%. В началото 51% от пациентите са били на възраст под 65 години, а 12% са били на възраст над 75 години.

Прочети още

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Нови препоръки за лечение на рак на щитовидната жлеза

thyroidea cancerАмериканската асоциация за здравето на щитовидната жлеза издаде нови насоки, за диагностиката, оценката и лечението на анапластичния рак на щитовидната жлеза.
Keith C. Bible, лекар от Майо Клиник в Рочестър, Минесота и колегите и са проучили съответната литература за разработване на насоки, свързани с диагностиката и лечението на анапластичния рак на щитовидната жлеза.
Насоките включват бързо и окончателно поставяне на диагноза, с ранна оценка на мутациите на тумора са ключов момент за разширяване на терапевтичните опции.

Прочети още

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Химиотерапията при някои тумори може да е по-ефективна сутрин, отколкото вечер

chemotherapyГлиобластомът е агресивен вид рак и няма лечение. Пациентите преживяват средно 15 месеца след поставяне на диагнозата, като по-малко от 10% от пациентите преживяват повече от пет години. Докато изследователите търсят потенциални нови терапии чрез текущи клинични изследвания, ново проучване от Вашингтонския университет в Сейнт Луис предполага, че незначителна корекция на сегашното стандартно лечение - даване на химиотерапия сутрин, а не вечер - може да добави няколко месеца живот за пациентите.
Изследването е публикувано онлайн в списанието Neuro-Oncology Advances.

Прочети още

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

FDA одобри първото прицелно лекарство за често срещана мутация на рак на белия дроб

Американrak.bql.drobските регулатори одобриха първото лекарство за пациенти с най-често срещания тип рак на      белия дроб, чиито тумори имат генетична мутация, отдавна считана за нелечима с лекарства.
Администрацията по храните и лекарствата заяви в петък, че е одобрила лекарството на Amgen      Lumakras   за лечение на недребноклетъчен рак на белия дроб с мутация при пациенти, които са се  влошили след   първоначално лечение с поне едно друго лекарство. Всяка година около 13 000  американски пациенти са   диагностицирани с този рак и мутация.
Това е първата насочена терапия за тумори с така наречената KRAS мутация, отбелязва FDA. Този тип  мутация се среща в гени, които помагат за регулиране на растежа и деленето на клетките. Мутацията участва в много видове рак.

Прочети още

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Промяна във вкуса и обонянието при рак на простатата

blue ribbonИзследване показва, че при всеки шести мъж с рак на простата се наблюдава промяна във вкуса и обонянието
Всеки шести мъж с напреднал рак на простатата, има намалено обоняние и промяна на вкуса, симптоми, които може да предизвикат повишена тревожност сред пациентите, тъй като това е и страничен ефект от COVID-19, според изследователите от Tulane.
Изследване, публикувано в списанието Supportive Care in Cancer, казва, че намаленото обоняние и промяната във вкуса при някои пациенти с рак на простатата е свързано до голяма степен с понижен апетит и загуба на тегло.

Прочети още

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна