Menu

Keytruda удължава преживяемостта при жени с агресивен рак на гърдата

immunno defenseДобавянето на лекарството Keytruda към стандартната химиотерапия може да удължи живота на някои жени с агресивна форма на рак на гърдата, установи ново проучване.
Проучването включва жени с напреднал тройно негативен рак на гърдата, трудна за лечение форма на заболяването. Keytruda (пембролизумаб) вече е одобрен в Съединените щати като опция за тези пациенти въз основа на доказателства, че спира прогресията на рака.
Сега новите открития, публикувани на 21 юли в New England Journal of Medicine, показват, че лекарството може да удължи живота и на някои пациенти.

По-конкретно, Keytruda увеличава общата преживяемост сред жени, чиито тумори имат високи нива на протеин, наречен PD-L1. За тях лекарството добави седем месеца към средната преживяемост в сравнение със стандартната химиотерапия самостоятелно: 23 месеца срещу 16 месеца.
Тройно негативния рак на гърдата се наблюдава при около 10% до 15% от всички случаи на рак на гърдата, според Американското онкологично дружество. Те се наричат така, защото растежът на тумора не се захранва от естроген, прогестерон или протеин, наречен HER-2.
За съжаление това означава, че възможностите за терапия са малко, тъй като често използваните хормонални терапии и таргетни терапии, насочени срещу HER-2, не са ефективни при тройно негативния рак на гърдата.
Традиционно при този вид рак на гърдата се прилага химиотерапия и оперативно лечение.
През 2020 г. Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри Keytruda за лечение на жени с напреднал тройно негативен рак на гърдата с метастази.
Година по-късно лекарството е одобрено за ранен стадий на тройно негативен рак, който има висок риск от рецидив. В тези случаи Keytruda се прилага преди и след операция.
Последното проучване включва 847 жени с напреднал тройно негативен рак на гърдата. Изследователите разпределили на случаен принцип 566 жени, които са получили Keytruda плюс химиотерапия, докато останалите 281 пациенти са получили химиотерапия плюс плацебо.
Keytruda, която се прилага чрез инфузия, принадлежи към по-нов клас лекарства за рак, наречени инхибитори на имунната контролна точка. Този вид медикаменти подпомагат имунната система да атакува туморните клетки.
Пациентите в това изпитване са получавали Keytruda на всеки три седмици, до 35 пъти.
В крайна сметка лекарството удължава преживяемостта на жени, чиито ракови клетки имат големи количества PD-L1 по повърхността си. PD-L1 е един от "контролно-пропускателните" протеини, които инхибират имунната система да убива туморните клетки.
Като цяло, 38% от пациентите в изпитването са имали тези високи нива на PD-L1 и при тях продължителността на живота е била удължена.
Всичко това означава, че лекарите трябва да използват резултата PD-L1, за да определят жените, които вероятно ще се повлияят положително от Keytruda, казва водещият изследовател д-р Хавиер Кортес, ръководител на Международния център за рак на гърдата в Барселона.
При такива пациентки, според д-р Кортес, комбинацията от химиотерапия и Keytruda трябва да се счита за стандартна.
Миналата година FDA одобри лекарство, наречено сацитузумаб (Trodelvy) за жени с напреднал тройно отрицателен рак на гърдата, които са опитали стандартни лечения. Това е антитяло, което доставя химиотерапия директно до раковите клетки.
Много нови терапии за рак се разработват в последните години и жените с тройно негативен рак на гърдата е добре да разговарят със своите лекари относно новостите в лечението и наличните клинични изпитвания, в които биха могли да се включат.

Източник: Медикал експрес

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна