Menu

Ракът на гърдата може да се върне и след дълга ремисия

breast cancerСмъртта на австралийската суперзвезда Оливия Нютън-Джон привлече вниманието към един от етапите на развитие на рака на гърдата- метастататичен рак на гърдата. Нютън-Джон за първи път е диагностицирана с рак на гърдата през 90-те години и е била 25 години в ремисия. Когато ракът се завръща през 2017 г., с метастази в гръбначния й стълб, тя насърчава към по-голяма осведоменост на обществото за етапите на болестта.
Въпреки че е необичайно ракът да се завърне след повече от две десетилетия в ремисия, това е възможно, поради което е важно за жените и всеки, който е имал рак преди, да бъде в крак с рутинните изследвания, казва Пат Халпин-Мърфи, президент и основател на Коалицията за борба с рака на гърдата на Пенсилвания, САЩ.

Ето какво трябва да знаете за метастатичния рак на гърдата:

Метастатичен означава рак, който се е разпространил от гърдата към други части на тялото, като кости, черен дроб и бели дробове. Метастатичният рак на гърдата, известен също като рак в стадий IV, не може да бъде излекуван, въпреки че лечението може да помогне за забавяне на разпространението.
Терапията при метастатичния рак на гърдата зависи от типа и мястото, където се е разпространил.
Химиотерапията, имунотерапията, операцията за отстраняване на тумори и мастектомията, когато гърдата се отстранява, са всички обичайни лечения за рак на гърдата.
Когато решават кой подход за лечение е най-добър, лекарите също така вземат предвид цялостното здраве на пациентите, техния начин на живот и техните цели. Например, някои пациенти може да искат да продължат с агресивно лечение, докато други могат да решат, че страничните ефекти и времето, ангажирано с лечението, са твърде много.
И жените, и мъжете могат да развият метастатичен рак на гърдата. Около 30% от хората, диагностицирани с ранен стадий на рак на гърдата, в крайна сметка ще развият метастатичен рак на гърдата, според Breastcancer.org. Около 4% от раковите заболявания на гърдата са метастатични при първоначалната диагноза.
Мастектомията, когато гърдата се отстранява хирургично, намалява риска ракът да се появи отново на същото място, но метастатичен рак на гърдата по дефиниция означава рак на гърдата, който се е разпространил извън гърдата. Хората могат да развият метастатичен рак на гърдата месеци или дори години след първоначалната диагноза в ранен стадий.
Петгодишната преживяемост при метастатичен рак на гърдата е 29%, което означава, че хората, диагностицирани с метастатичен рак на гърдата, имат около 29% по-голяма вероятност от тези, които нямат този рак, да живеят поне 5 години след диагностицирането, според Американското Общество за борба с рака. Но с по-модерни възможности за лечение, хората живеят по-дълго.

Метастатичният рак на гърдата не е предотвратим, но рутинния скрининг може да увеличи шансовете за диагностициране на по-ранен етап, когато е по-лесен за лечение. Препоръчват се рутинни мамографии за жени над 40-годишна възраст.


Източник: Медикал експрес

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна