Menu

Вирус убива ракови клетки

virusНов тип терапия срещу рак, която използва обикновен вирус за заразяване и унищожаване на туморните клетки, показва обещаващи резултати при ранните клинични изпитвания върху хора, твърдят учени от Великобритания. При един пациент туморните клетки са били унищожени, докато при други туморите са намалили размерите си. Лекарството е отслабена форма на вируса на херпес симплекс, който е модифициран да унищожава туморите.

Необходими са по-големи и по-дълги проучвания, но експертите казват, че този вид лечение, в крайна сметка, може да предложи спасение на повече хора с рак в напреднал стадий.
Кристоф Войковски, 39-годишен строител от западен Лондон, е един от пациентите, които са участвали в текущата първа фаза на изпитване за безопасност, провеждано от Института за изследване на рака в Обединеното кралство и Royal Marsden NHS Foundation Trust.
Той е диагностициран през 2017 г. с рак на слюнчените жлези. Въпреки операцията и прилаганото до момента лечение, туморът се е развивал.
Пациентът е бил насочен към палиативни грижи, тъй като лекарите не са виждали възможности за подобрение като му е бил даден шанс да се включи в проучването на медикамента.
Кратък курс на вирусна терапия, която е специално модифицирана версия на херпесния вирус, изглежда е повлиял върху тумора на пациента и той се е изчистил.
Около 40 пациенти са участвали в изпитването на терапията. На една част от тях е била поставена само вирусната инжекция, наречена RP2, самостоятелно. Други пациенти освен инжекцията с вирусния препарат са получавали и медикамента Nivolumab.

Инжекциите, приложени директно в тумора, атакуват рака по два начина - като нахлуват в раковите клетки и ги карат да се унищожат, и като активират имунната система.
Констатациите, представени на медицинска конференция в Париж, Франция, показват:
• При трима от девет пациенти, получаващи само RP2 инжкеция се наблюдава намляване на туморите
• При седем от 30, при които е прилагано комбинирано лечение, също се наблюдава намаляване на туморите.
• Страничните ефекти, като умора, обикновено са леки
Водещият изследовател проф. Кевин Харингтън казва пред BBC, че наблюдаваните реакции от лечението са "наистина впечатляващи" при редица тумори в напреднал стадий, включително рак на хранопровода и рядък вид рак на очите.
„Рядко се виждат такива добри нива на отговор в клинични изпитвания в ранен етап, тъй като основната им цел е да тестват безопасността на лечението и включват пациенти с много напреднали ракови заболявания, за които настоящите лечения са спрели да работят“, казва проф. Харингтън.
Д-р Мариан Бейкър от Cancer Research UK казва, че обнадеждаващите открития могат да променят курса на лечение на рака.
„Учените откриха, че вирусите могат да помогнат за лечението на рак преди 100 години, но беше предизвикателство да се използват безопасно и ефективно.“
„Тази нова вирусна терапия е обещаваща в ранно изпитване в малък мащаб. Сега се нуждаем от повече проучвания, за да разберем колко добре работи.“
„Изследванията показват, че комбинирането на множество лечения е мощна стратегия и вирусни терапии, като тази, могат да станат част от нашия набор от инструменти за победа над рака.“

Източник:BBC

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна