Menu

Рак на стомаха

Индекс на съдържанието

Ракът на стомаха се образува в тъканите, покриващи стомаха. Повечето видове рак на стомаха започват от клетките във вътрешния слой на стомаха ( лигавицата), които нормално образуват и отделят слуз и други течности.Тези видове ракови заболявания се наричат аденокарциноми и предстаавляват 90 % от рака на стомаха.

Анатомия на храносмилателната система и отделните слоеве на стомаха.
Информацията, която е влючена в това ръковдство не се отнася за останалите видове рак на стомаха.Някои от тях са следните:
• Стомашни лимфоми, които са ракови заболявания, произхождащи от клетки на имунната система, намиращи се в стената на стомаха. Повечето стомашни лимфоми са неходжкинови лимфоми.
• Гастро- интестинални стромални тумори или ГИСТ, които са редки тумори, за които се смята, че произхождат от клетки в стената на стомаха, наречени интерстициални клетки на Cajal.
• Невроендокринни тумори, които са тумори, произхождащи от нервни или ендокринни клетки на стомаха.
Диагнозата и лечението на тези видове рак са различни от тези за стомашния аденокарцином.

Каква е честотата на разпространение на рака на стомаха?
В световен мащаб ракът на стомаха е най-често срещан в Източна Азия, Южна Америка и Източна Европа. По-рядко се среща в Западна Европа, въпреки че ракът на стомаха е петият най-често срещан рак в Европа. Той се среща приблизително два пъти по-често при мъжете, отколкото при жените. Най-често се диагностицира на възраст между 60 и 80 години. В Европа около 150 000 са се разболели от рак на стомаха през 2008 г. Значителната разлика в честотата на разпространение на рака на стомаха между континентите и страните се дължи главно на разликите в диетата и на генетичните фактори.
В Европа средно 1 или 2 на всеки 100 мъже и 0,5 до 1 на всеки 100 жени ще развият рак на стомаха в някакъв момент от живота си. Има ясно изразени географски разлики между държавите по света, но и в рамките на Европа. Ракът на стомаха е по-често срещан в страни от Източна Европа и в Португалия, където до 4 на всеки 100 мъже и 2 на всеки 100 жени ще развият заболяването в някакъв момент от живота си.
Кои са причините за рака на стомаха?
В наши дни все още не е ясно защо се появява рака на стомаха. Определени са някои рискови фактори . Рисковият фактор увеличава вероятността от възникване на рак, но не е нито достатъчен, нито необходим за това. Сама по себе си рисковият фактор не е причина. Повечето хора, при които са налице изброените по-долу рискови фактори никога няма да развият рак на стомаха, а някои хора, при които не е налице нито един от рисковите фактори все пак могат да развият рак на стомаха.
Основните рискови фактори при рак на стомаха са:
 
Фактори на околната среда: Helicobacter pylori или H. pylori е бактерия и може да живее в стомаха и да причини хронично възпаление или стомашни язви. Ако възпалението продължи няколко десетилетия, то може да се стигне до развитие на рак. Инфекцията обаче първо преминава през редица предракови стадии (като атрофичен гастрит, метаплазия и дисплазия), които биха могли, но не при всички случаи да преминат в рак. Тези състояния вече могат да бъдат диагностицирани и лекувани, преди да могат да се развият до рак. Без лечение, 1% от всички пациенти с H. pylori в крайна сметка ще развият рак на стомаха.
Около 50% от населението на света е заразено с H. pylori. Предаването става чрез изпражнения и слюнка и е тясно свързано с лошия социално-икономически статус и лошите условия на живот. Лечението на тази инфекция е с антибиотици. Инфекцията с H. pylori е най-важният и в същото време един от най-лечимите рискови фактори за рак на стомаха.
Начин на живот
• Хранене
• Приемът на голямо количество сол, включително, както и консервирана храна, силно увеличава риска от развитие на рак на стомаха. Солта увеличава риска от инфекция с H. Pylori, а също така може да доведе до влошаване на налична инфекция.Освен това, солта уврежда лигавицата на стомаха и по този начин може пряко да допринесе за развитието на рак на стомаха.
• Честият прием на храна, съдържаща нитрати или нитрити , като консервирано месо, може да увеличи риска от развитие на рак на стомаха.
• Консумирането на плодове и зеленчуци, които съдържат витамини А и С, доказано предпазва значително от развитието на рак на стомаха.

• Тютюнопушене
• Честотата на рака на стомаха е около два пъти по-висока при пушачите.

• Професия: Работниците в въгледобивната, металната и каучуковата промишленост имат малко по-висок риск от развитие на рак на стомаха.
Други фактори:
• Някои наследствени състояния могат да увеличат риска от развитие на рак на стомаха
• Рядка наследствена мутация в гена, който кодира протеин , наречен Ecadherin, води до много висок риск от развитие на рак на стомаха. Типът рак на стомаха поради тази мутация се нарича наследствен дифузен рак на стомаха и има лоша прогноза . Хората с тази мутация може да обмислят внимателно наблюдение или да обсъдят превантивно отстраняване на стомаха.
• Някои наследствени мутации, които са свързани с предразположеност към рак в други части на тялото, изглежда леко увеличават риска от развитие на рак на стомаха. Примери за това са мутации * в гена BRCA1 и BRCA2, за които е известно, че увеличават риска от развитие на рак на гърдата и яйчниците, както и две състояния, повишаващи риска от рак на дебелото черво, наречени наследствен неполипозен колоректален рак или синдром на Линч и фамилна аденоматозна полипоза ,
• История на рак на стомаха при роднини от първа степен (родители, братя и сестри или деца) увеличава риска от развитие на болестта.

• Пол: Ракът на стомаха е по-често при мъжете, отколкото при жените. Причините за тази разлика са неясни, но женският полов хормон естроген може да има защитен ефект.
Медицински състояния:
• Хората, които са били лекувани за друг вид рак на стомаха, известен МАЛТ лимфома, са изложени на повишен риск от получаване на аденокарцином на стомаха. Това вероятно е така, защото МАЛТ лимфомът на стомаха се причинява от инфекция с бактерия H pylori.
• Гастро-езофагеален рефлукс, често срещано състояние, при което стомашната киселина излиза от стомаха в хранопровода.
• Стомашните полипи са доброкачествени израстъци по вътрешната лигавица на стомаха. Един вид полип, наречен аденом, понякога може да се развие в рак. Аденомите могат да бъдат открити и отстранени по време на гастроскопия, преглед на стомаха, при който лекарят прокарва тънка, гъвкава, излъчваща светлина тръба, наречена ендоскоп, през гърлото на пациента и в стомаха.
• Пернициозната анемия е състояние, при което пациентите не успяват да абсорбират достатъчно количество витамин В12 от храната си, който е необходим за изграждането на нови червени кръвни клетки. Наред с анемията (нисък брой на червените кръвни клетки) рискът от рак на стомаха също се увеличава при тези пациенти.
Предполага се, че други фактори са свързани с повишен риск от рак на стомаха, като затлъстяване, инфекция с вируса на Епщайн бар (причиняваща инфекциозна мононуклеоза) и рядко медицинско състояние, наречено болест на Ménétrier . Доказателствата обаче са непоследователни и механизмът остава неясен.

Адресна информация

София, 1408

ул. Нишава № 121

help@onconavigator.info

0885 906-376