Костен сарком - странични ефекти от лечението

Риск при хирургични интервенции
Малките хирургични интервенции и биопсиите обикновено представляват по-малък риск от по-големите хирургични интервенции: възможно е наличиние на болка, инфекции на мястото на биопсия и реакция на локалната анестезия .
Рисковете при големи хирургични интервенции са същите като при всички хирургични интервенции, извършвани под обща анестезия . Тези усложнения са редки и включват тромбоза на дълбоки вени, проблеми със сърцето или дишането, кървене, инфекция или реакция на анестезията.

Резекция на тумор на ръката или крака
След операцията може да имате дренажна тръба в раната, за отстраняване на течност, която се събира в областта на операцията; дренажната тръба ще бъде отстранена, след като течността спре да се оттича. Веднага след операцията, болката ще бъде овладяна със силни болкоуспокояващи лекарства, които се прилагат системно.

Ампутация
Последиците от хирургичната резекция зависят от нейната степен, дали включва премахването на части от костта или цял сегмент и околните меки тъкани. Не винаги е възможно да се запази целия крайник, дори и с реконструкция, а понякога може да се наложи ампутация на част от крайника.
Някои хора изпитват болка, която изглежда идва от ампутираната част на крайника, известна като фантомна болка. Вашият медицински екип се опитва да лекува тази много специална форма на болка и може да се наложи няколко вида лечение: антиконвулсанти , антидепресанти и опиоиди могат да помогнат за облекчаване на болката от увреждане на нервите или да се опита да блокира сигналите за болка.
⦁ Рехабилитацията започва скоро след операцията. Целта на рехабилитацията е да помогне на пациента да се върне на максимално възможното ниво на функция и независимост, като същевременно подобрява цялостното качество на живот, физически, емоционално и социално. Физиотерапевт ще ви каже как да се упражнявате за укрепване на мускулите на торса, ръцете и краката, за да подготвите останалата част на крайника за използване протеза.
Резекция на тумор на гръбначния стълб, таза или гръдния кош
Последиците от хирургичната резекция зависят от тумора и разположението му.Резекция на тумор, разположен в ребрата, обикновено е последвана от незначителни или никакви последствия. Резекция на тумор, разположен в гръбначния стълб или таза, може да включва увреждане на нерви и функционален дефицит в зависимост от засегнатия нерв. Рехабилитацията помага за възстановяване на тези дефицити и подобрява функционалните резултати от лечението.

Рискове и странични ефекти от лъчетерапията
По време на лъчетерапията могат да се проявят странични ефекти от страна на органи, които се облъчват директно, но и в здрави органи, които се намират в близост до третираната зона.
Страничните ефекти могат да бъдат по-сериозни, когато лъчетерапията се прилага заедно с химиотерапия. Лъчетерапията в допълнение към хирургични интервенции може също да увеличи риска от усложнения и може да причини проблеми със зарастването на раните. През последните десетилетия са направени значителни подобрения в лъчетерапията и използваните технически средства и тежки странични ефекти са много редки.Повечето странични ефекти от лъчетерапията преминават постепенно, след като курса на лечение приключи. За някои хора обаче те могат да продължат седмици или дори по-дълго.
Странични ефекти, които настъпват по време на лечението:
• Кожни реакции (зачервяване, болезненост и сърбеж) след три до четири седмици от старта на лъчетерапията, но те обикновено преминават две до четири седмици след приключване на лечението. Въпреки това, третираната зона може да остане малко по-пигментирана от околната кожа.
• Дисфагия или затруднено преглъщане поради възпаление на хранопровода е честа по време на лъчетерапия , когато лъчетерапията е насочена към областта на шията или гърдите.
• Гадене и повръщане, диария
• Косопад
• Умората е често срещан страничен ефект и може да продължи известно време след приключване на лечението.
• Болка и възпаление на лигавицата от вътрешната част на устата, поява на язви.Това е често, когато зоната за лечение е близо до устната кухина. Много е важно да поддържате устната лигавица добре хидратирана и зъбите си чисти по време на цялото лечение.
Дългосрочни странични ефекти
Рядко се развиват тежки, дългосрочни странични ефекти след лъчетерапия. Въпреки това, дългосрочните странични ефекти могат значително да повлияят на качеството на живот при някои пациенти. Някои възможни дългосрочни странични ефекти са:
• Промени по кожата
• Поява на лимфоедем , подуване, което се получава, когато лимфните възли са увредени от лъчетерапия
• Инконтиненция на червата
• Инконтиненция на пикочния мехур
• Безплодие и ранна менопауза при жени, когато лъчетерапията е била насочена към таза
• Невропатична болка (болка поради увреждане на нервите)
Лъчетерапията е свързана с леко повишен риск от развитие на втори тумор много години след лечението. Видът и дозата на лъчетерапията ще бъдат внимателно планирани, за да се намали риска.

Рискове и странични ефекти от химиотерапията
Страничните ефекти от химиотерапията са добре известни и зависят от прилаганите лекарства, от дозите и от отделни допълнителни фактори. Ако пациента има други медицински проблеми, може да се наложи да се предприемат някои предпазни мерки и да се извърши адаптация на лечението. Моля, уведомете вашия лекуващ лекар за минали и настоящи съпътстващи заболявания.
По-долу са изброени страничните ефекти, за които е известно, че се проявяват при едно или няколко от химиотерапевтичните лекарства, използвани понастоящем за костни саркоми. Характерът, честотата и тежестта на страничните ефекти варират за всяка използвана комбинация от лекарства.
Най-честите общи странични ефекти от химиотерапията са:
• Риск от инфекция: химиотерапията действа, като пречи на способността на клетките да растат или да се размножават и може да доведе до намаляване на броя на белите кръвни клетки (които помагат в борбата с инфекциите), състояние, известно като левкопения.
• Кървене: химиотерапията може да намали броя на тромбоцитите, които помагат на кръвта да се съсирва. Понякога е необходима трансфузия на тромбоцити, ако броят на тромбоцитите е нисък.
• Анемия : химиотерапията може да доведе до намаляване броя на червените кръвни клетки , като се проявяват симптоми като умора и задъхване при усилие. Може да е необходимо кръвопреливане, ако броят червени кръвни клетки е нисък.
• Гадене и повръщане
• Възпаление и поява на язви в устната кухина
• Косопад: не всички медикаменти причиняват косопад; косата може да опада напълно или може просто да стане по-тънка. Ако косата ви опада, тя ще израсте отново за период от 3-6 месеца, след като химиотерапията приключи.
• Умора: усещането за умора е често срещан страничен ефект от химиотерапията
• Риск от безплодие
Има възможност да се получи реакция на мястото на поставяне на системите.
По-специфични нежелани реакции могат да възникнат в зависимост от използваните специфични химиотерапии. Не всички налични видове химиотерапия ще се използват по време на хода на вашето заболяване. Видът на предлаганата химиотерапия ще зависи от вида на костния сарком, а страничните ефекти ще зависят от конкретното използвано лекарство (лекарства). Вашият лекар ще Ви информира преди да започнете химиотерапия за специфичните странични ефекти, които биха могли да се очакват от лекарствата, които ще приемате.
Доксорубицин и Епирубицин могат да причинят увреждане на сърдечния мускул. Следователно оценката на сърдечната функция е важна преди терапията с тези две лекарства; вероятността от сърдечни проблеми зависи от дозата и състоянието на пациента преди лечението. Сърдечни проблеми могат да се появят, дори ако при пациента не са налице рискови фактори. Тези лекарства могат да направят кожата по-чувствителна към слънчевата светлина и да причинят зачервяване в области, където пациентът е провеждал лъчетерапия в миналото. Урината може да стане червена или оранжева за няколко дни след лечението. Това не е кръв и се дължи на цвета на лекарствата.
Ифосфамид може да причини проблеми с бъбреците при някои пациенти, което да доведе до кръв в урината и пикочения мехур. В някои случаи може също да причини невротоксичност, което води до сънливост, халюцинации и объркване.
Цисплатин и метотрексат могат да причинят увреждане на бъбреците. Затова ще се правят кръвни изследвания преди и по време на лечението, за да се следи бъбречната функция. Метотрексат може също да причини мукозит
Циклофосфамид може да причини увреждане на пикочния мехур с дразнене на пикочния мехур, което да причини дискомфорт при уриниране. Лечението може да повлияе на работата на бъбреците и черния дроб, но това обикновено е леко и ще се върне в нормално състояние след лечението. При високи дози циклофосфамид може да се стигне до увреждане на белите дробове или сърцето. Развитието на втори вид рак е рядък страничен ефект.
Етопозидът може да причини временен спад на кръвното налягане (преходна хипотония) и мукозит.
Винкристин и други винка алкалоиди могат да причинят спазми в корема и нервни увреждания (известни като периферна невропатия), характеризиращи се с изтръпване.

Рискове и странични ефекти от таргетната терапия
Деносумаб и иматиниб са единствените таргетни терапии, използвани при костни саркоми.
Основните странични ефекти на Деносумаб са диария, мускулно-скелетни болки, спад в нивото на фосфати и калций в кръвта. Затова е важно да приемате добавки с калций и витамин D по време на лечението. Остеонекрозата на челюстта е рядък страничен ефект на Деносумаб. Превантивната орална грижа може да намали този риск и се препоръчва дентална оценка преди започване на лечението.
Иматиниб може да причини замайване, диария, гадене и повръщане, мускулни крампи, замъглено зрение, оток (най-често около очите или по краката) и изтръпване на ръцете, краката или устните. Иматиниб може също да причини неутропения, намалявайки броя на белите кръвни клетки, които помагат в борбата с инфекциите.
Повечето от тези нежелани реакции могат да бъдат лекувани с подходящи лекарства или коригиране на дозата, затова е много важно да информирате Вашия лекар за всеки дискомфорт, който чувствате.

Споделяне

Задай въпрос

Ако имате въпрос, чиито отговор не намирате на нашия сайт, моля не се колебайте да ни питате.