Костен сарком - след приключване на лечението

Независимо от това каква е била целта на лечението, ще трябва да посещавате регулярни прегледи в продължение на няколко години след приключването му. Проследяването обикновено включва прегледи, кръвни и други видове изскедвания, за да се установи дали има рецидив на заболяването или проява на странични ефекти от лечението. В зависимост от положението на тумора, вашият лекар ще ви предпише да направите рентгенови снимки на мястото, засегнато от тумора.

Първоначално прегледите ще се извършват по-често, през няколко месеца. С течение на времето разстоянието между отделните прегледи ще се увеличава, тъй като намалява риска от рецидив. При високорисков костен сарком рецидив обикновено се получава в първите две до три години след след приключване на лечението.Колкото по-рисков и сериозен е бил туморът, толкова по-чести ще са прегледите, след приключване на лечението.

Какво се случва ако туморът рецидивира?
Костните саркоми могат да срецидивират на същото място, където е бил първоначалния тумор.Това се нарича локален рецидив и на пациентите с такъв може да бтде предложено да бъде направена хирургична интервенция за премахване на тумора, но може да им бъде предложено и допълнително лечение.
Костните саркоми могат да рецидивират и на други места тъкани и органи, различни от мястото на първичния тумор. Наричат се метастази и обикновено се появяват в белите дробове и други кости, различни от тези, в които се е намирал първичния тумор.
При пациенти лекувани със системна терапия може да се обмисли прилагане на таргетна терапия или химиотерапия.

Споделяне

Задай въпрос

Ако имате въпрос, чиито отговор не намирате на нашия сайт, моля не се колебайте да ни питате.