Menu

Рак на ендометриума

Индекс на съдържанието

Въведение

Дефиниция
Ракът се формира от тъканите, покриващи матката (малък орган, с форма на круша, локализиран в женския таз, в който се развива плода). Повечето еднометриални карциноми са аденокарциноми (това е вид рак, произлизащ от клетките, продуциращи мукус).

Анатомия на женската репродуктивна система. Органите, включващи се в репродуктиваната система са матката, яйчниците, фалопиевите тръби, шийката и вагината. Матката има външна мускулна обвивка, наречена миометриум и вътрешна обвивка, съставена от епител, наречена еднометриум.

Важна бележка относно други видове рак на матката.

Цервикален рак
Цервикалният рак е карцином, формиращ се в шийката на матката, за разлика от ендометриалния, който се формира в тялото на матката. Диагнозата и лечението на цервикалния карцином е различна от едндометриалния.

Маточна саркома
Маточната саркома е друг вид тумор, произлизащ от матката. Формира се в миометриума (мускулния слой) на матката или в други тъкани. Въпреки че лечението на маточния сарком и еднометриалния рак имат някои прилики, информацията, която ще бъде изложена в този наръчник се отнася само за ендометриалния рак.

Маточна карциносаркома
Маточната карциносаркома е тумор, формиращ се в тялото на матката. Сега се смята, че този вид рак е по-агресивния вариант на еднометриалния рак, поради което информацията, изложена в наръчника, важи и за този вид тумор.

Често ли се среща ендометриалния карцином?
Ендометриалният рак е най-често срещания злокачествен тумор на женските полови органи. В Европа от 1 до 2 жени на всеки 100, развива ендометриален рак в даден момент от живота. В Европейския Съюз годишно се диагностицират 88 000 нови случаи на едометриален карцином годишно. Тази бройка се увеличава в повечето европейски страни.
Ендометриалният карцином се развива обикновено при жени над 50 годишна възраст, по-често след менопаузата, но при 25% от случаите е преди менопаузата. Към момента на диагностициране 75% от жените имат карцином, ограничен в матката (стадий I). За тези пациенти прогнозата е добра и 5- годишната преживяемост е 90%.

Какво предизвиква ендометриалния рак?
Днес не е напълно ясно защо се появява заболяването. Идентифицирани са няколко рискови фактори. Рисковият фактор повишава вероятността от развиване на заболяване, но не е необходим или достатъчен, за да предизвика заболяването. Рисковият фактор не е причина сам по себе си.
Някои жени с тези рискови фактори никога няма да развият ендометриален рак и някои жени без нито един от тези фактори ще развият заболяване.
Повечето ендометриални карциноми имат нужда от естрогени, за да се развиват. Без естроген те спират развититето си или го забавят. Поради тази причина (с изключение на някои) факторите, повишаващи риска от развиване на едметриален карцином са свързани с естрогените.

Основните рискови фактори са :
• Възраст: рискът се покачва с възрастта
• Гени: жени с наследствен неполипозен колоректален рак (синдром) , или Линч синдром, имат повишен риск от развитие на рак на колона и ендометриума. Една на всеки 2 жени ще развие ендометриален рак с някои от тези синдроми. Този синдром е наследствен поради мутация в ген, а 5 % от всички случаи са свързани с наследствени състояния.
• Фамилна история за ендометриален рак : наличието на роднина от първа степен (майка, сестра или дъщеря) , които са имали ендометриален рак, повишава риска значително.
Персонална история за рак на яйчниците или рак на гърдата:
• Предшестващ рак на гърдата или яйчниците увеличава риска от развитие на ендометриален карцином.
• Жени, страдащи от рак на гърдата и лекувани с tamoxifen също увеличава риска. Tamoxifen е анти-естроген субстанция и би следвало да се очаква понижаване на риска, но лекарството има стимулиращ ефект на ендометриума, който може да окаже важна роля в развитието и на ендометриален карцином. В случаите ,когато tamoxifen се прилага, рискът трябва да бъде медицински оправдан.
• Персонална история на геникологични заболявания:
• Поликистични яйчници : това състояние води до повишено ниво на естрогените и намаляване на прогестерона и по този начин повишава риска от развитие на ендометриален карцином.
• Ендометриална хиперплазия: ендометриалната хиперплазия е пролиферация(разрастване) на клетките на ендометриума. Клетките първоначално са нормални, но могат да се превърнат в ракови. Рискът е много нисък при лека или проста хиперплазия, но много висок при атипична.
• Излагане на естрогени с или без прогестеронова недостатъчност:
• Понякога има естествен дисбаланс между двата хормона при някои жени
• Използването и приема на естрогенни препарати без прогестерон след менопаузата.
• Наднормено тегло и затлъстяване (обезитет): наднорменото тегло увеличава риска от ендометриален рак, защото то модифицира нивата на естрогените и техните ефекти.
• Диабет: жените болни от диабет имат повишен риск от развиване на едометриален карцином, защото болестта променя нивата на естрогените и ефектите им
• Хипертензия: повишеното кръвно налягане се смята за рисков фактор, но неговите механизми на действие и ролята му в развититето на ендометриален карцином не са доказани.
• Географски фактори: жени, намиращи се в Северна Америка и Европа са с повишен риск.
• Липса на бременност : жени, които никога не са били бременни са с по-висок риск от развитие на ендометриален карцином. Жени, които имат поне едно дете са с по-нисък риск. Най-нисък е риска при жени с 5 или повече деца.
• Тотален брой менструални цикъла: повишения брой менструални цикли увеличава риска от развитие на ендометриален карцином поради хормонални причини.
Взимането на контрацептивни таблетки, съдържащи естроген и прогестерон, намаляват риска от развитие на ендометриален карцином. Има други фактори, които се подозират, но доказателствата са непоследователни.

Адресна информация

София, 1408

ул. Нишава № 121

help@onconavigator.info

0885 906-376