Menu

Рак в областта на главата и шията

Индекс на съдържанието

Въведение

Кратка информаци
Дефиниция за рак на глава и шия
• Това са група злокачествени заболявания, които произлизат от горната част на храносмилателната и дихателната система (устни, език, уста, гърло, ларинкс, гласни връзки) или от синусите и носната кухина.
• Повечето от карциномите произлизат от плоския епител, тапициращ лигавиците и кухините, поради което ракът се нарича сквамозен (плоскоклетъчен). Този вид карциноми са темата на дискусия в наръчника.
Диагноза
• Рак в областта на главата и шията се подозира, когато има симптоми като подутина в областта на шията, болезнен език, кървяща зона, бели или червени петна в устата, болки в гърлото, болезнено преглъщане, персистиращ дрезгав глас, блокада на ноздра от едната страна, често кървене от носа с необяснима причина, особено при наличието му за повече от 3 месеца.
• Директната обзервация и палпация на лезиите се извършват при преглед с ендоскоп на устата, носа, гърлото, горните дихателни пътища .
• Образна диагностика се използва за уточняване на размерите и формата на тумора и дали е засегнал други структури
• Диагнозата се потвърждава само след взимането на биопсия и анализа й под микроскоп от специалист, наречен патолог.
Лечение според стадия на заболяването

• Стадий I и II се наричат локализирани или ранни, тъй като те са по-малки от 4 см в диаметър и не са засегнати лимфни възли.
• Лъчетерапия и хирургия са еднакво ефективни за лечение на тумора
• Модерни техники в лъчетерапията намаляват облъчването на здрави тъкани и има по-малко странични ефекти.
• Стадий III и IV се наричат съответно локално авансирал и метастатичен, тъй като са по-големи от 4 см в диаметър, инфилтрирали са в лимфни възли или карциномът се е разпространил в далечни органи. Основните въпроси, които се разискват в тези стадии е дали туморът може да бъде напълно отстранен хирургично, без да се влоши значително качеството на живот на пациента.
• Ако туморът е резектабилен (операбилен), стандартното лечение е операция, последвана от реконструкция и лъчетерапия. Отстранените тъкани се изследват и съгласно резултатите може да се препоръча химиотерапия.
• В някои случаи лекарство на име cetuximab може да се използва на мястото на химиотерапия.
Контролни прегледи
• Контролните прегледи са важни, за да се хванат рано странични ефекти и да бъдат лекувани. Такива са проблеми в преглъщането и задух. Функцията на щитовидната жлеза се оценява на 1, 2 и 5 години при пациенти, получили облъчване в областта на шията.
• Физикални изследвания и образна диагностика се прилагат рутинно с цел ранно установяване на рецидив.

Дефиниция за рак на глава и шия
Ракът на глава и шия са група злокачествени заболявания, които произлизат от горната част на храносмилателната и дихателната система (устни, език, уста, гърло, ларинкс, гласни връзки), слюнчените жлези, насофаринкса (областта, която свързва гърлото с носа) или носните кухини и синусите. Почти всички видове карциноми в тази област са сквамозни карциноми. Редки видове рак, произлизащи от слюнчените жлези, назофаринкса, параназалните синуси и тези от различен хистологичен тип, освен сквамозен карцином, няма да бъдат разгледани тук, тъй като за тях се дават специални препоръки, различни от често срещаните видове.

Регионите, в които могат да се проявят злокачествени сквамозни карциноми. Тази рисунка изобразява локализацията на параназалните синуси, носната кухина, устната кухина, езика, слюнчените жлези, ларинкса и фаринкса (включително и назофаринкса, орофаринкса и хипофаринкса).

Колко често се среща ракът на глава и шия ?
Ракът на глава и шия представлява 4% от всички видове рак в световен мащаб. Най-честите локализации са устната кухина (41%), последвана от фаринкса (22 %) и ларинкса (24%).
В Европа диагнозата рак на глава и шия се поставя на всеки 48 индивида от един милион.
В Европа рискът при мъжете е по-голям отколкото при жените. Има разлики в различните държави, особено при мъжката популация. Двадесет до тридесет мъже от 100 000 ще развият рак на устната кухина, езика, хипофаринкса или орофаринкса в даден момент от живота си, докато 8 до 10 жени от 100 000 ще се разболеят от злокачествено заболяване на устната кухина или езика, 2 до 3 на орофаринкса или хипофаринкса. Рискът е по-голям във Франция и Швейцария и нисък в някои райони на Великобритания и Италия.

Какво предизвиква ракът на глава и шия ?
Консумацията на тютюневи изделия и алкохол са свързани с 70% от случаите. Индентифицирани са и други рискови фактори. Рисковият фактор покачва вероятността от развиване на рак, но не е необходим или достатъчен, за да причини карцином.
Някои хора с тези рискови фактори никога няма да се разболеят от рак, докато други, без наличието на нито един, ще боледуват.
Рисковите фактори за развитие на карцином на глава и шия са :
• Консумацията на тютюневи изделия: Рискът зависи от времето и употребяваното количество. Установено е, че рискът намалява с прекратяване на навика. Пасивното пушене също покачва риска. Освен тютюнопушенето, употребата на тютюн за дъвчене и инспириране са свързани с рака в устната кухина.
• Алкохол: Алкохолът и тютюнопушенето са асоциирани с повечето случаи на рак на глава и шия. Рискът с консумацията на алкохол е пропорционално свързан с времето и консумираното количество. Хората, страдащи от алкохолизъм, са с много висок риск.
• Човешки папиломен вирус (HPV): Доказателства за заразяване с HPV16 са събрани в подкрепа на развиването на карцином на орофаринкса и по-малко на ларинкса и устната кухина. Рисковото сексуално поведение е свързано с по-голяма вероятност от заразяване с HPV и индиректно покачва риска.
Ако човек има роднини от първа линия (родители, братя, сестри) болни от онкологично заболяване, вероятността на наследниците също се покачва. Социално-икономическия статус е също свързан с риск.
Други важни рискови фактори е диета, богата на животински мазнини и бедна на плодове и зеленчуци за всички видове рак и продължително излагане на слънце за развитие на карцином на устните. Болести като гастроезофагеална рефлуксна болест и радиационна болест също повишават значително риска. Има и някои преканцерозни състояния като бели и червени петна (левкоплакия, еритроплакия), които са асоциирани с консумацията на алкохол и тютюн.

 

Адресна информация

София, 1408

ул. Нишава № 121

help@onconavigator.info

0885 906-376