Menu

Лимфом

Индекс на съдържанието

Въведение

Фоликуларния лимфом е рак, който се развива в белите кръвни клетки, лимфната система и костния мозък. Фоликоларния лимфом е добре отграничен Не-Ходжкинов лимфом, характеризиращ се с клетки на лимфната система които се делят некотролируемо и оформят тумори. Лимфната система се състои от съдове вървящи с кръвоносните, както и от лимфни възли разположени около съдове и органи. Лимфоидната тъкан се състои от различни видове клетки, които помагат на организма в борбата с инфекциозните причинители.

Повечето от клетките са лимфоцити (вид бели кръвни клетки), които се делят на два основни типа – B (Б)-лимфоцити и Т-лимфоцити. Различните видове лимфоми могат да се зародят от различните видове лимфоцити, но фоликуларния лимфом произлиза от B-лимфоцити. Малигнените клетки растат заедно и оформят възли. Към лимфната система спадат и някои органи, които също са изградени от лимфоидна тъкан, такива са : тимуса, слезката и сливиците. Лимфната система филтрира кръв, лимфа (течността която циркулира в лимфната система), оттича течности от тъканите обратно в кръвта и се бори с инфекции. След като лимфната тъкан се намира в цялото тяло, заболяването може да се зароди навсякъде. Костния мозък може да бъде инфилтриран от лимфоцити и поради това да не извършва правилно функцията си. Повишения брой на лимфоцитите възпрепятсва червените кръвни клетки и тромбоцитите да извършват функциите си. Фоликуларния лимфом обикновено нараства бавно.

Схема на лимфната система

Често ли се среща фоликуларния лимфом ?
Сравнен с карцинома на гърдата при жените и простатния карцином при мъжете, неходжкиновите лимфоми не се срещат често. Въпреки това те са шестото по-честота най-често срещано онкологично заболяване в Европа. Неходжкиновите лимфоми са отговорни за около 3% от всички онкологични заболявания, като 25% от тях са фоликуларни лимфоми.
Броят на новодиагностицираните случаи се е повишил от 2-3 случая на 100 000 души през 1950 г. до 5-7 на всеки 100 000 сега.
Най-общо, риска се повишава с възрастта. Той се увеличава между 5 и 7 пъти след 65 годишна възраст.

Какво предизвиква фоликуларния лимфом?
До днес, причината за фоликуларния лимфом остава неизвестна. Индентифицирани са някои рискови фактори. Рисковия фактор повишава вероятността от рак, но сам по себеси е недостатъчен и не е обходим за да възникне заболяването.
Някои хора с тези рискови фактори, няма никога да развият фоликуларен лимфом и някои хора без нито един рисков фактор ще се разболеят от фоликуларен лимфом.
Начина на живот, фактори от околната среда, предишни болести се свързват с появата на фоликулярен лимфом, но тяхното влияние не е изяснено още.
• Фактори свързани с начина на живот:
• Диета: връзка между фоликулярния лимфом и консумацията на мляко и месео е намерена, както и с нитрати и нитрити, които често присъстват в наща диета. Сушено месо, косервантите в храните и тези които се образуват по естествен начин са някои източници. Протективен ефек е установен при консумация на полиненаситени мастни киселини, витамин Д, плодове и зеленчуци. Асоциацията със затлъстяването не е ясна.
• Алкохол: приема на алкохол е асоцииран като цяло с рак при хората. Консумацията на вино, повишава риска от фоликулярен лимфом, особено при консуматори започнали преди завършването на 20 годишна възраст и/или когато консумацията на алкохол надхвърля 19 грама дневно (чаша вино съдържа около 14 грама).
• Тютюнопушене: пушачите имат по-висок риск от развиване на фоликулярен лимфом, отколкото бившите пушачи. Страстните пушачи са с по-голям риск.
• Фактори на средата:
Пестицидите в частност имат доказан вреден ефект върху ДНК и предизвикват специфична генитична мутация, която има роля в фоликулярния лимфом. Въпреки това тази мутация се открива и при здрави хора, които никога не развиват заболяването. Други химикали като солвентите с бензен все още не са потвърдени като рискови фактори. Но са предложени за такива от редица проучвания. Честото излагане на слънце от друга страна е свързано с намален риск.
• Други медицински състояния
Състояния на подтисната имунна система са свързани с фоликулярен лимфом, като СПИН, автоимунни заболявания и приема на някои лекарства.

Запитване

Вашият Email 
Предмет 
Запитване 
Моля въведете следните символи: fkkfqaew Предпазва от SPAM!
    

Адресна информация

София, 1408

ул. Нишава № 121

help@onconavigator.info

0885 906-376